In dimineata de Paste, exista diverse obiceiuri, iar unul dintre acestea se practica in zona Moldovei, unde oamenii pun un ou rosu si unul alb intr-un vas cu apa si se spala cu acea apa colorata. Superstitia din spatele acestui obicei este ca cel/ cea care se va spala astfel, va avea mereu obrajii rosii si sanatosi si pielea alba si fina, precum coaja oualor.

Photo CreditPastele reprezinta una dintre cele ma importante sarbatori crestine, in Romania, comemorand Invierea lui Iisus Hristos, care a avut loc in a treia zi dupa rastignire. Iar, etimologic vorbind, cuvantul „Paste” provine din  latina (pascha) si inseamna pasiune, suferinta (in greaca πάσχω (páscho – sufar), marcand, astfel, sentimentele provocate de jertfa Mantuitorului.Fiind o sarbatoare importanta, exista numeroase superstitii si obiceiuri de comemorare a Invierii, prin care  oamenii cred ca pot aduce prosperitate si energie pozitiva asupra lor, cat si asupra propriului camin.In calendarul ortodox, aceasta sarbatoare este marcata de inceputul postului, iar prima zi importanta este Joia Mare din Saptamana Patimilor, care marcheaza incetarea lucrarii pamantului de catre tarani. Traditia impune ca acestia sa isi concentreze treburile doar asupra casei, pentru ca aceasta sa fie curata, si asupra bucatelor specifice.Potrivit unui vechi obicei, la miezul noptii intre zilele de sambata si duminica, oamenii se trezesc din somn in bataia clopotelor, se spala cu apa proaspata, imbraca haine noi si pornesc catre biserica, avand fiecare cate o lumanare.

Photo CreditCele mai reprezentative obiecte pentru Paste sunt ouale rosii, care sunt ciocnite in ziua Invierii, fiind simbolul jerfei lui Iisus. Cele mai multe legende sustin ca ouale trebuie vopsite rosii pentru a marca momentul plangerii rastignirii lui Iisus de catre Maica Domnului. In acel moment, Fecioara Maria a asezat la picioarele fiului sau un cos cu oua care s-au colorat de la sangele Mantuitorului.

Photo CreditCel mai cunoscut obicei de Paste, ciocnitul oualor, nu este atat de simplu precum pare, semnificand ruperea asa-zisului zid care ne separa de viata vesnica. Iar, pentru a tine familia unita, primul care ciocneste oul trebuie sa fie cel mai batran om din casa, urmand apoi, in ordine descrescatoare, toti membrii familiei si restul invitatilor.

Photo CreditIn dimineata de Paste, exista diverse obiceiuri, iar unul dintre acestea se practica in zona Moldovei, unde oamenii pun un ou rosu si unul alb intr-un vas cu apa si se spala cu acea apa colorata. Superstitia din spatele acestui obicei este ca cel/ cea care se va spala astfel, va avea mereu obrajii rosii si sanatosi si pielea alba si fina, precum coaja oualor.

Photo CreditPentru cei increzatori, exista si obiceiul pastrarii unui ou rosu timp de patruzeci de zile, iar daca, dupa tot acest timp, oul nu este stricat, acest fapt ii aduce mult noroc celui care l-a pastrat.

Photo CreditIndiferent de obiceiuri și traditiile zonei de provenieinta, cu siguranta aceasta sarbatoare trebuie intampinata cu ganduri bune si lumina in suflet. Echipa Art&Craft va ureaza Paste Fericit!