-        Se extrage lutul si este curatat de impuritati, apoi se framanta cu apa si se lasa la dospit cateva saptamani. Ulterior, lutul este taiat in bucati mari, batute cu maiul si udate.

-        Aceste bucati sunt intinse pe o platforma de lemn in atelierul mesterului, unde urmeaza cea mai migaloasa etapa, dar si cea mai importanta, pentru obtinerea unui lut de calitate. Lutul este framantat cu picioarele, apoi cu mainile, pana capata un aspect unsuros, dupa aceea este taiat in felii subtiri cu cutitoaia, care iarasi se amesteca si se bat cu maiul, in scopul obtinerii unei paste omogene. La randul ei, aceasta pasta este impartita in bulgari de dimensiuni egale, ce urmeaza a fi modelati pe roata olarului (unealta de lemn formata din doua discuri rotunde, unul mai mic in partea de sus si unul mai mare in partea de jos, unite printr-un ax vertical, de 50-60 de centimetri inaltime).

-        Bulgarele de lut este asezat pe discul de sus al rotii olarului, iar discul de jos este invartit de catre olar, impunandu-i cu piciorul o miscare circulara destul de rapida. Modelarea unui vas simplu nu dureaza mai mult de un minut, timp in care trece prin diverse forme geometrice: sfera, trunchi de con, cilindru etc.

-        Dupa modelare, vasul este lasat la uscat timp de cateva zile, apoi se acopera cu o pasta alba sau rosie din huma diluata cu apa, pentru a astupa orice defecte care ar putea sa apara in urma modelarii.

-        Inainte de a fi ars in cuptorul special, vasul din lut este decorat, fie prin adancirea suprafetei, fie prin relief sau prin pictura, cu diverse motive si simboluri, intr-o variata gama cromatica (ceramica rosie este de provenienta romana, iar verdele, galbenul si albul au influente bizantine). Cea mai frecvent intalnita tehnica de ornamentare se foloseste de un corn de vita, ce are in varf o pana de gasca, iar pentru ornamentele cele mai fine se utilizeaza un betisor din fire de par de mistret.

-        Ultima etapa – arderea vasului de lut in cuptoarele speciale de ars ceramica dureaza aproximativ 12 ore, timp in care focul este mentinut in permanenta, insa temperatura difera de la etapa la etapa.

In tara noastra, cele mai importante centre de olarit se gasesc la Baia Mare, Corund, Cucuteni si Horezu, ceramica de Horezu intrand in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO din 2012. Despre fiecare in parte, vom vorbi in articolele urmatoare.