Continuam seria povestilor despre produsele noastre, cu Ceramica de Corund. Aceasta ceramica provine din localitatea cu acelasi nume, aflata in judetul Harghita. Peste 300 de familii din Corund se ocupa cu olaritul, dar si cu alte activitati traditionale precum cioplitul in lemn, tesatura manuala etc. De obicei, olaritul este o activitate de familie, deoarece presupune o munca in echipa. Barbatii se ocupa cu crearea formelor vaselor, iar femeile cu decorarea lor.

 

Cum se produce Ceramica de Corund?

 

Materia de baza este argila de culoare gri si maro. Aceasta este adusa din albia raului de langa sat, framantata si macinata pentru a fi curatata de impuritati si dusa apoi la mesterii olari pentru a fi prelucrata. Dupa ce acesti mesteri priceputi au dat forma dorita arigilei (forma vaselor poate varia, de obicei ele au forma circulara), se lasa la uscat.

Pentru ca vasele sa aiba culoarea alba, ele se imerseaza in caolina alba (o roca argiloasa, insolubila in apa), iar dupa ce s-au uscat, sunt ornate cu mana libera cu diferite motive florale si zoomorfe stilizate. Ultima etapa in producerea acestor opere de arta este arderea in cuptor, o data sau de doua ori. Acest lucru depinde de tipul de ceramica, deoarece exista mai multe tehnici si modele.

Faptul ca aceste vase sunt produse si ornate la mana face ca fiecare sa fie unic, autentic si  de o frumusete aparte. 

Va recomandam sa vizitati acest sat plin de mesteri populari, pentru a vedea cu ochii vostri cum o bucata de argila se poate transforma intr-o adevarata opera de arta si chiar sa incercati si voi aceasta indeletnicire. Zona este in apropiere de Praid, oferind si privelisti minunate.

 

Pe site-ul nostru puteti gasi o gama variata de obiecte din ceramica de Corund, realizate cu pasiune si maiestrie de cei din Corund. Astfel, puteti detine un produs 100% original, realizat cu pasiune si dragoste.