Romania are o populatie remarcabila de ursi, iar in ultima perioadaau fost vazuti mai mult ca animale periculoase. Ursii au ratacit prin padurile Romaniei de secole, adaptandu-se si prosperand in acest habitat unic. Ei sunt o parte importanta a patrimoniului natural al tarii.
Pe de o parte, pasionatii de natura pretuiesc prezenta ursilor, accentuand importanta lor ecologica si culturala. Pe de alta parte, cetatenii ingrijorati evidentiaza incidentele tot mai frecvente de conflicte dintre ursi si oameni, generand o dezbatere aprinsa.
Cum putem proteja ursul si totodata sa fim in siguranta? Cum putem invata comunitatile sa traiasca in armonie cu ursul? Hranirea ursilor reprezinta o problema serioasa pentru siguranta omului, de accea consideram ca hranirea lor in spatii neadecvate, cum ar fi pe marginea drumurilor sau aproape de orase sa fie interzisa.
Se stie ca ursul nu este un animal neajutorat. El isi poate purta singur de grija si nu are nevoie de mila turistului. Dar fiind un animal foarte inteligent si oportunist, cauta sa ajunga la hrana mai usor, cu un consum de energie mai mic.
Trebuie sa facem cunoscut faptul ca, daca vei pune mancare pentru urs, din mila sau doar ca sa faci o fotografie senzationala, exista posibilitatea sa te expui unui risc major si dupa aceea sa expui mii de vizitatori la acelasi risc.
Oricat de blanzi ar parea, vor ramane pradatori de varf, cu instincte salbatice. Ei sunt omnivori, dar au si instinctul de carnivor adanc inradacinat. Daca situatia o cere, se vor apara sau, daca se simt amenintati, vor ataca, deci, exista un risc mare in interactiunea om-urs. Iar in momentul in care avem un urs care s-a obisnuit mult prea mult cu prezenta omului, nu incearca sa ne mai evite, se creeaza situatia unor accidente majore.
Dar exista si un alt risc: in momentul in care se va termina sezonul de vara, ursul care s-a obisnuit cu mancarea oferita de oameni si nu a mai pascut, nu a mai cautat hrana in natura, exista riscul foarte mare ca el sa mearga in localitati. Acolo va gasi exact aceeasi hrana pe care a primit-o sus pe munte rugandu-se de oameni sau din ceea ce au mai lasat turistii pe diferite trasee.
Desi atacurile urs – om sunt relativ rare, ele se intampla. Pe masura ce oamenii continua sa invadeze teritoriul ursilor, probabilitatea unor astfel de intalniri creste. Dar sa fim sinceri, cine nu ar vrea sa viziteze locurile in care stau ursii si sa faca selfie-uri? Dar merita cu totul sa ne punem viata in pericol doar pentru a obtine fotografii perfecte pentru Instagram?
Asadar, desi intalnirile dintre ursi si oameni sunt in crestere, poate ca ar trebui sa reflectam asupra propriilor noastre actiuni si sa ne asumam responsabilitatea. Pana la urma, noi, oamenii, suntem expertii in convietuire. Am invatat arta de a le invada locurile si de a nu respecta padurile. Poate ca ar fi timpul sa invatam cum sa impartim pamantul cu vecinii nostri salbatici fara sa provocam probleme. Este doar o sugestie.
Romania are o ursarie remarcabila, aratandu-ne cat de divers si frumos poate fi ecosistemul nostru! Dar si cu toata frumusetea, au existat de asemenea incidente in care oamenii si ursii au intrat in conflict. Este important sa intelegem si sa respectam nevoile ursului si sa invatam sa convietuim in armonie cu el. Respectand imprejurimile sale naturale si neavand ingrijorari inutile, putem admira si aprecia ursul in toata splendoarea lui!