Postul Craciunului incepe in ziua de 15 noiembrie si dureaza pana pe 24 decembrie inclusiv. Cu o durata de 40 de zile, Postul Craciunului aminteste de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, in asteptarea Decalogului.
Semnificatie si traditii
Mai mult decat un meniu ales cu atentie, Sfantul Tihon spunea despre postul adevarat ca este „abtinerea de la orice rau”. In zilele de luni, miercuri si vineri nu se gateste cu ulei si nu se bea vin decat daca se sarbatoreste vreun sfant mentionat – cu cruce rosie – in calendarul crestin.
Colindul – datina straveche
Colindul, obicei stravechi care ne-a facut copilaria mai dulce, semnifica forma cea mai simpla si la indemana tuturor de a da glas Sfintei Evanghelii si a o duce din casa in casa. Drept multumire, cei care primesc colindatorii ofera, acestora din urma, bunatati de sarbatoare. Covrigii, merele si nucile sunt darurile cele mai cunoscute de colind. Nu se recomanda oferirea de bani, cu toate ca, astazi, lucrul acesta e tot mai raspandit. Daca poti, bucura-te de simboluri.
Covrigii primiti de colind se mananca in seara de 24 decembrie – impreuna cu ceai de tei si terci din ovaz. Aceasta cina va pune capat postului, dar nu si lectiilor de bunatate, retinere si generozitate invatate pe parcursul celor 40 de zile.
De ce oferim cadouri de Craciun?
O alta traditie legata de sarbatoarea Craciunului si nasterea Domnului este aceea de a oferi cadouri celor dragi. Cadourile nu sunt altceva decat simbolul darurilor aduse de magi lui Iisus. Desi oferim daruri cunoscutilor si persoanelor apropiate, traditia crestina ne indeamna sa le oferim mai ales celor care au nevoie de ele: hrana – sarmanilor, haine calduroase – celor pe care frigul ar putea sa ii doboare, ajutor – celor care nu mai sunt in putere pentru a-si duce pregatirile de sarbatoare la final.
Pe langa post, in traditia straveche a intampinarii Craciunului intra si cateva lucruri simple pe care, din pacate, uitam adesea sa le facem: sa-i ajutam pe cei care au nevoie, sa nu judecam greselile celorlalti, pentru ca si ale noastre pot fi, adesea, mult mai mari, daca aruncam un ochi in propria gradina. Totodata, rugaciunea, pe tot parcursul postului, ca simbol al comunicarii directe cu divinitatea si multumire pentru anul ce a trecut, este parte din rutina zilnica.
Sa ascultam mai mult si sa vorbim mai putin, sa nu criticam, sa nu judecam alegerile celorlalti, nici pe ei, sa iertam si sa nu purtam ganduri rele. Aceasta e semnificatia reala a postului: transformarea intr-un om mai bun.