Cumparaturile sunt firesti, banii sunt facuti sa circule, poftele pentru a fi satisfacute, dar… la marginea drumului ne asteapta risipa. Ne-am gandit sa venim in sprijinul tau cu cateva sugestii practice despre cum sa iti organizezi sanatos bugestul la cumparaturi.
Cum sa-ti gestionezi eficient, simplu si inteligent finantele
Fondul de urgenta – nu stii niciodata ce se intampla, e bine sa ai economii care sa te ajute in situatii limita. Da, cei mai multi dintre noi nu avem acest obicei, multora le este dificil sa se gandeasca la asta, in final… fiecare stie mai bine bugetul pe care se bazeaza, dar si nevoile personale. Pentru ca un astfel de plan sa functioneze sunt, totusi, necesare cateva lucruri simple.
Renuntarea la cumparaturile/cheltuielile neesentiale.
Neesential e un termen care poate sa para vag. Sau prea subiectiv pentru a fi dezbatut. Totusi, la neesential pot intra acele articole cumparate de dragul de a cumpara ceva, doar pentru ca sunt reduceri. Da, daca sunt reduceri, profita de ele, insa doar daca iti ofera ceva de care ai nevoie, care iti este util si placut. Stii foarte bine ce inseamna sa aduni tot felul de lucruri care nu aduc vreun plus de valoare.
Investeste in tine
Iata o metoda buna de a organiza bine bugestul la cumparaturi. Investe in carti, materiale educative, cursuri si ateliere la finalul carora sa spui “am cumparat ceva valoros, stiu pentru ce am platit”. Investitia in tine iti aduce, implicit, si imbunatatirea situatiei financiare.
Citeste, invata, informatia e salvatoare, fa economii inteligent, profita de orice situatie pentru a te dezvolta, fii creativ si intoarce situatia in favoarea ta. Cumparaturile care aduc beneficii pe termen lung sunt cele mai satisfacatoare. Investeste in traditie, in obiecte de valoare sentimentala, in lucruri care sa iti aduca mai aproape, acasa, un mic patrimoniu cultural – artistic.
TOP 5
Fa o lista cu lucrurile pe care iti doresti si trebuie neaparat sa le cumperi in saptamana/luna respectiva. Perfect. Sterge-le pe cele care pot fi amanate inca o saptamana/luna. Minunat, cate au mai ramas? Limiteaza lista la cele care trebuie cumparate ACUM! Cadourile pentru cei dragi, pentru ocazii speciale, ceva ce iti doreai de multa vreme (poate nu ceva ce iese intr-un mod neasteptat in cale), ramanand la un top 5.
Stabileste un buget
Odata stabilit bugetul… exista doua posibilitati: fie gasesti calea prin care cumperi tot ce iti doresti incadrandu-te in el, fie te obligi sa cumperi esentialul. Pentru a evita cheltuirea excesiva, trebuie sa stii cati bani iți poti permite sa cheltuiesti pe diverse lucruri. Totodata, gandeste-te bine la articolele de care ai nevoie sau pe care ti le doresti – si pune bani deoparte pentru acestea. Daca stii ce te face fericit, ai mai multe sanse sa atingi libertatea financiara, sa achizitionezi tot ce iti propui. Pentru ca ai pentru ce sa lupti si sa economisesti bani.
Alege sa cumperi de calitate
„Putin si bun, decat mult si fara valoare.” Un aspect foarte important aici este notiunea de valoare. Valoarea cea mai mare o are lucrul care e inzestrat cu suflet, care spune o poveste si lasa o amprenta. Iar faptul ca tu il alegi inseamna sa fii parte din a duce povestea care merita mai departe.
Ceea ce cumperi spune multe despre tine, dar ofera si mai multe celui caruia daruiesti. Cumpara cu sufletul si, cel mai important, transmite un mesaj cu darul oferit. Altul decat costul lui!
Si cumpara online, e posibil sa gasesti produse speciale pe care nu le gasesti in orice magazin fizic, iar unele oferte sunt de multe ori disponibile exclusiv pentru clientii online.