Voi cum va pregatiti pentru Sarbatorile Pascale?

Sarbatorile Pascale ne aduc impreuna, moment in care fiecare intelege semnificatia cuvantului „acasa”. Ouale rosii, sarmalele, pasca, drobul de miel si cozonacii cu arome de cacao, rahat si nuca umplu de miresme si de voie buna casele si inimile fiecaruia dintre noi.

Romania sarbatoreste Pastele prin traditii pe care le perpetuam, pe care le transmitem din generatie in generatie, iar obiceiul incondeierii oualor este un obicei stravechi in traditia romaneasca, dus la nivel de arta in Bucovina.

Ouale incondeiate sunt o marturie a datinilor, a credintelor si a obiceiurilor pascale, reprezentand un element de cultura spirituala specific romaneasca. Oul incondeiat ne transmite bucurie, uimire, smerenie, impacare, pentru ca in ornamentatia lui, de fapt, sunt utilizate simboluri (soare, luna, cruce, etc.), modele din natura (plante, animale, obiecte casnice) si modele de tesaturi populare, cu tot repertoriul lor de semne sacre.

Incondeierea oualor este o dovada a rabdarii si iscusintei incondeietorului, aceasta indeletnicire fiind rezervata aproape in exclusivitate femeilor. Procesul incondeierii unui ou este foarte migalos, fiind nevoie de o multime de pasi si de cateva ore pentru a realiza un singur ou, intr-o zi putand fi incondeiate, in medie, 5-6 oua.

Inainte de a fi incondeiate, ouale trebuie spalate cu apa calduta si cu sare si fierte timp de 10-15 minute. Apoi, ceara este pregatita intr-un vas metalic mentinut la o sursa de caldura, iar oul este impartit, cu ajutorul chisitei (instrument confectionat dintr-un betisor de lemn la capatul caruia se afla un fir de cupru si o rezerva subtire pentru ceara), in 2, 4 si 6 parti egale.

Pentru decorarea oualor, se folosesc ornamente cu motive zoomorfe (pestele, cocosul), fitomorfe (strugurele, spicul de grau, frunza de stejar, bradul, frunza de salcam),cosmomorfe (nori, soare, stele, fulgerul), sceomorfe (plugul, grebla, grapa, scara) si geometrice (linii orizontale, verticale, ondulate, spirale etc.) si culori vegetale obtinute din coji de mar (galben), din coaja de ceapa rosie (rosu) si din coaja de nuca (negru).

Dupa realizarea modelelor si aplicarea fiecarui strat de culoare, oul se acopera cu ceara, pentru a-i mentine culoarea, iar la sfarsit este lacuit, prinzand viata ca prin magie.
Pastele este un bun prilej de a petrece clipe minunate alaturi de cei dragi, de a-i vizita si de a le oferi cadouri. Un cos pascal decorat cu un stergar traditional, plin cu oua incondeiate, o sticla de vin, cozonac si pasca este intotdeauna cadoul ideal, care va aduce zambetul pe buze oricui.

Art&Craft va recomanda ouale incondeiate cu mare migala si dedicare de catre mesterii populari, preparatele romanesti dupa retete traditionale, iar pentru cei mici avem o gama variata de dulciuri delicioase, praline si prajituri de casa Via Delice, turta dulce si caramele Vladut’s Story. Si pentru ca masa voastra de Paste sa fie decorata cat mai frumos si intr-un stil traditional, puteti aranja bucatele in vase din ceramica de Horezu, Corund sau Baia Mare.

Valentines’s Day vs. Dragobete
Castelul Bran – intre istorie si actualitate
Navigation
Close

Cos

Close

Wishlist

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici!

O parola generata automat va fi trimisa pe adresa de email introdus.

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politică de confidențialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

Comenzi
Adresa: Str. Ardealului Nr. 9A, Otopeni, Ilfov
Telefon: 0730 711 728


Secretariat

Email: office@artandcraft.ro
Telefon: 0745 634 164

Achizitii
Telefon: 0746 275 777
 
Receptie marfa
Telefon: 0745 145 012
 
Depozit
Telefon: 0747 178 665